Vele kloosterlingen brouwden in het verleden en ook nu nog bier. Aangezien deze kloosterlingen geen Trappisten zijn, draagt hun bier niet de naam Trappistenbier. Het verschil tussen trappisten- en abdijbier heeft vooral te maken met de historie van de kloosters, de traditie, de herkomst en de bescherming van de authenciteit van deze bieren. België kent het beschermde predicaat: "Erkend Belgisch Abdijbier" (Bière Belge d'Abbaye Reconnue).

Over Trappistenbier doen nogal wat verwarrende verhalen de ronde. Maar al te vaak wordt dit bier onder dezelfde noemer gebracht als abdij- en/of kloosterbieren. Kenmerkend voor de Trappistenbieren is het "Authentic Trappist Product" (ATP) logo. Vandaag de dag zijn er 10 Trappistenbrouwerijen. Hierbij worden de bieren middels een drietal regels gemaakt:

  1. Het bier dient gebrouwen te worden binnen de kloostermuren;
  2. Het bier dient onder directe supervisie van de Trappisten te staan;
  3. De opbrengsten gaan naar liefdadigheidsdoelen of onderhoud van de orde.