EBC & EBU/IBU.... Wat is dat nu eigenlijk?

Geplaatst door: Roel Categorie: Algemeen op:

Op het etiket van een flesje of blikje bier staat vaak hele interessante informatie over het biertje wat je aan het drinken bent of wilt gaan drinken. Zoals de ingrediënten, alcoholpercentage, inhoud en bij welke temperatuur je het biertje het beste kunt drinken. Maar soms staan er ook dingen op als EBC en EBU of IBU met een getal erachter. Deze waarden zijn juist heel interessant als je een biertje aan het kiezen bent. Geen idee wat het inhoudt? Dan zal ik bij deze kort uitleggen wat deze waarden nu eigenlijk betekenen.

EBC

Bier kun je in allerlei verschillende kleuren krijgen. Blond, rood, bruin en zelfs zwart. Om aan te geven hoe donker of licht een biertje is bestaat er een speciale kleurschaal. EBC is de afkorting van European Brewery Covention. Hoe hoger in de schaal, dus hoe hoger het getal, hoe donkerder het bier. Zo kun je met deze waarde makkelijker bepalen of dit een biertje is voor jou. Als je bijvoorbeeld geen fan bent van stouts en porters kun je biertjes met een EBC van boven de 100 het beste vermijden. Hieronder kan je het makkelijk zien in een tabel.

EBC-interval

Kleur bier

6-9

Bleek / Lichtblond

9-12

Blond / Geel

12-20

Goud

20-30

Amber

30-45

Koper

45-75

Donker koper / Bruin

75-120

Zeer donkerbruin (doorschijnend)

>120

Zwart (niet doorschijnend)

1 EBC komt overeen met de kleur van 1 ml jodium opgelost in 100 ml water.


EBU

Bier kan door de toevoeging van (bitter)hoppen, geroosterde mouten en soms ook kruiden erg bitter worden. Om dit in kaart te brengen is hiervoor ook een waarde bedacht, namelijk EBU. Dit is een afkorting voor European Bitterness Unit. Hoe hoger de EBU-waarde is, des te bitterder het bier zou moeten zijn. 

Eén EBU wordt gelijkgesteld met 1 milligram iso-alfazuur per liter bier. alfazuren worden tijdens het brouwproces door de hop verkregen en zorgen voor de bittere hopsmaak in je biertje en een stabiele schuimkraag. Elke hopsoort heeft weer een andere hoeveelheid alfazuren.

Hieronder een voorbeeld van EBU-waarden:

5 – 20 EBU Zwak bitter

20 – 30 EBU Licht bitter

30 – 45 EBU Bitter

45 – 60 EBU Sterk bitter

> 60 EBU Zeer bitter

Vooral bij IPA’s, een biersoort waar over het algemeen veel hop in wordt gebruikt, is deze waarde interessant om de verschillende soorten te kunnen onderscheiden.

IBU

Tegenwoordig zie je op veel sites en etiketten IBU staan in plaats van EBU. IBU staat voor International Bitterness Unit. Deze waarde wordt voornamelijk in Amerika veel gebruikt. In Europa wordt de hoeveelheid iso-alfazuren op een andere manier bepaald, zodat er meestal verschillen zijn in de EBU- en IBU-waarde. Doordat de bierexport steeds groter en interessanter blijft worden gebruiken de meeste grotere brouwerijen in Europa ook de internationale waarde (IBU).Leuk weetje….. het biertje “F*cks Up Your Sh*t IPA” van brouwerij Carbon Smith zou de hoogste IBU waarde hebben met een IBU van 2600!!!

Kijk de volgende keer eens op je flesje of blikje bier. Zie je een van deze waarden staan? 

Gerelateerde tags

Get in touch

Er zijn nog geen reacties geplaatst op dit moment.

Laat je reactie achter

zondag maandag dinsdag woensdag donderdag vrijdag zaterdag januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december

Nieuw account registreren

Heb je al een account?
Log dan in Of Wachtwoord resetten