Bierbroeders proefavond Mei 2021

Geplaatst door: Ricky Categorie: Proefavonden op:

De proefavond van de bierbroeders van mei 2021. Na lange tijd konden de broeders weer samenkomen! Er werd besloten om te proeven door een blinde test. Gaaf om te onderzoeken hoeveel invloed voorkennis van een speciaal biertje heeft op de smaak en beleving.

Het concept van Beerworld is terug te voeren op bierproefavonden tussen vijf vrienden met de gekscherende naam ‘de bierbroeders’. Belangrijk om op te merken bij deze avonden is dat niet het drinken van alcohol centraal staat, maar bovenal het samen genieten van het mooie product: speciaal bier. Per persoon rekenen wij op een drankhoeveelheid van 15 á 20 cl. Op deze manier kunnen wij meerdere bieren proeven met tussendoor water om een neutraler smaakpalet te verkrijgen.

Een concept wat wij al geruime tijd wilden proberen was het proeven van speciaal bier door een blinde test. Nu hebben wij besloten om dit concept toe te passen op een proefavond. Uiteindelijk had iedere bierbroeder een speciaal bier meegenomen en dit onherkenbaar gemaakt. Denk hierbij aan het schuren van bierdopjes en het afplakken van etiketten. Daarnaast werden de bieren apart van de rest ingeschonken zodat er een zo blind mogelijke proeverij was.

Het eerste speciaal bier van de avond was van Roel. De kleur van het bier was lichtgeel met een witte schuimkraag van fijne schuimbelletjes.  In de geur was een duidelijke hint naar een IPA te herkennen met fruitige tonen. De smaak leek echter veel sterker dan die van een IPA en deed bijna denken aan een tripel. De smaak bevatten tonen van hop, tropisch fruit maar ook een mooie frisse tegenhanger. De smaak viel niet voor iedereen goed te plaatsen en zorgde voor enige discussie. Uiteindelijk werd het bier door Roel onthuld: Duvel Tripel Hop Cashmere! De verrassende tonen in dit bier komen door het gebruik van de dry-hopping techniek bij dit bier.

Als tweede speciaal bier kwam een klassieker van Ricky tevoorschijn. Bij het inschenken zag men een goudgele kleur met stevige witte schuimkraag bestaande uit fijne kleine belletjes. Het bier zelf kende ook een stevige koolzuur sliert omhoog. De geur was moutiger dan het eerste bier, maar niet zwaar in de neus. Bij het proeven van dit bier viel het frisse karakter met tonen van tropisch fruit, alweer, op. Het frisse werd in balans gebracht door een zoet aspect van het bier. Uiteindelijk zaten de genoemde bieren van de overige bierbroeders, vooral Westmalle Tripel werd vaak genoemd, dicht in de buurt van dit bier. Het uiteindelijke bier was de La Trappe Tripel!

Het derde speciaal bier zorgde voor flinke hoofdbrekers. Bij het inschenken viel de roodbruine kleur direct op samen met de crèmekleurige schuimkraag. Was het een obscure Porter zoals Max wel vaker tevoorschijn weet te toveren of toch een amber? De geur gaf niet veel weg daar iedere bierbroeder iets anders opmerkte in de geur. Bij de smaak kwamen de bierbroeders niet veel verder, naast dat het een uniek en lekker bier is! Uiteindelijk sloeg Ricky zichzelf voor het hoofd, hij had Max ten slotte ooit gewezen op dit biertje, en bleek dat wij allen de Jopen Koyt gedronken hadden! Een uniek bier gemaakt volgens de oudste manieren van bier maken. Het toevoegen van gruit in plaats van enkel hop! 

Bijna aan het einde was het tijd voor wat meer klasse. Lars had een schitterend gouden biertje meegenomen met een mooie witte schuimkraag. In de geur was er vooral een droge geur te bemerken met een moutig karakter. Na de eerste slokken wisten alle bierbroeders meteen welk heerlijk biertje dit was. Het moutige van dit bier, de droge afdronk en een heerlijke koolzuurprikkeling gaven weg dat dit een favoriet is van zowel de bierbroeders als van jullie! De Gooische Bubbel werd met liefde verder opgedronken door de broeders. 

Last but not least was het de beurt aan Bas. Een mooi donkergeel bier met een stevige witte schuimkraag vulde de glazen. Bij het ruiken van dit bier viel er een zoete toon op naast een volle body van mout. Het proeven stelde de geur volledig in het gelijk. Een zwaar blond bier met toch een zoete rand. De volle body van mout kende naast het zoete karakter ook licht bittere aspecten. Na enig debatteren wisten de broeders uiteindelijk te raden welk bier Bas had meegenomen. Judas is tenslotte een verraderlijk lekker speciaal bier!  

Wijzelf zijn enorm enthousiast over het blind proeven van bier! Wij zijn druk bezig om een eigen proefformulier te ontwikkelen wat zowel door beginners als ervaren speciaal bierliefhebbers gebruikt kan worden! Wil je met je eigen vrienden eens een blinde proeverij organiseren? Onze bierpakketten lenen zich daar uitstekend voor! Met verschillende opties zoals pakketten met een specifieke bierstijl of juist een collectie van persoonlijke favorieten, je shopt ze hier

Ook staan we je graag te woord bij het organiseren van je proeverij, zoek je specifieke bieren, heb je tips&tricks nodig? Contacteer één van de broeders en leer van onze ervaringen. Proost!Get in touch

Er zijn nog geen reacties geplaatst op dit moment.

Laat je reactie achter

zondag maandag dinsdag woensdag donderdag vrijdag zaterdag januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december

Nieuw account registreren

Heb je al een account?
Log dan in Of Wachtwoord resetten